4 min read

Üniversite Döneminde Neden Gönüllü Olmalısınız?

Gönüllü olmak, bireysel ve toplumsal gelişimin en önemli parçasıdır. Son derece basit gibi görünen bu eylem, sadece toplumsal gelişim üzerinde etkili değildir. Aynı zamanda dünyadaki sorunların gelecek nesiller tarafından bir farkındalık olarak sahiplenilmesinde de önemli bir yeri vardır. YGA topluluğu, dünyadaki köklü sorunlarına köklü çözüm getirmek için aktif rol almak isteyen gençleri, bu konudaki temel yetkinliklerle ve kazanımlarla donatır. Global Impact University Programı, bu kapsamda geliştirilen ve üniversitede gönüllü olmak için öğrencilerin sahip olması gereken donanımları sağlayan bir gönüllülük faaliyetidir.

  1. Gönüllü Olmak Neden Önemlidir?
  2. Gönüllü Faaliyetlere Katılmanın Faydaları Nelerdir?
  3. Üniversitede Gönüllülük Faaliyetlerine Nasıl Katılabilirsiniz?
  4. Gönüllülük İçin Üniversite Dışında Fırsatlar
  5. YGA Gönüllüsü Olmak

Gönüllü Olmak Neden Önemlidir?

Gönüllü olmak, toplumsal gelişimin ve dünyadaki sorunların farkındalığı açısından önemlidir. Bununla birlikte gönüllülük faaliyetleri, sadece toplumsal faydanın artırılmasını içermez. Ayrıca birey üzerinde de önemli etkiler gösterir. Mutluluk, sosyal sorumluluk, yaşam doyumu, farkındalık bilinci ve kişisel gelişim bakımından birey üzerinde bir dizi kazanımı beraberinde getirir.

Dolayısıyla gönüllük faaliyetleri, kişinin çocukluk yaşlarından yetişkinliğe kadar uzanan yaşamı boyunca birçok açıdan gelişmesini sağlar. YGA programları da bu kapsamda hazırlanmış ve çift kanatlı gençler yetiştirmeye odaklanan programlardır. Eğitim süreci boyunca öğrencilerin donanımlı ve vicdanlı olmalarını sağlamaya yönelik hazırlanan programlardan biri de Global Impact University Programı’dır.

Global Impact University Programı, dünyadaki köklü sorunların farkında olan ve sahip olduğu donanımlarla bu sorunları çözmeye hedefleyen gençlere yöneliktir. İnsanlığa faydalı ilkelere imza atmak isteyen gençlerin bir araya geldiği bu program, üniversitede gönüllü olmak isteyen öğrenciler için geliştirilmiştir.

Üniversitede gönüllülük faaliyetleri, birçok açıdan bireyin gelişimi üzerinde etki gösterir. Bunlardan ilki dünya sorunlarının farkına varmak ve bu sorunlar karşısında çözüm elde etmek adına yeterli donanım düzeyine ulaşmaktır. Bu kapsamda geliştirilen sosyal sorumluluk projeleri, sadece ilgili alanda yapılan çalışmalar sonucunda elde edilecek faydaları içermez.

YGA’nın Global Impact University Programı, YGA topluluğun bir parçası olarak bu topluluktan maksimum düzeyde verim elde etmeyi vadeder. Bu program, imkanları kısıtlı olmasına karşın hayalleri sınırsız çocukları bilimle buluştururken, öğrencilerin gelecekte seçecekleri kariyer yolları için de önemli mentorluk ve gelişim imkanları sağlar.

Gönüllü Faaliyetlere Katılmanın Faydaları Nelerdir?

Gönüllü faaliyetler, bireysel ve toplumsal düzemde birçok faydayı beraberinde getirir. Gönüllülük bağı, zihinsel ve ruhsal iyilik hali, özgüven, sorunlarla başa çıkma yetkinliği, sosyal çevre kazanımı açısından bireyin gelişimin katkı sağlar. Toplumsal anlamda ise eksikliklerin giderilmesi ve toplumun gelişiminde rol oynar.

Özellikle üniversitede gönüllü olmak, yaşamın yeni kazanımlarla dolu bu döneminde pek çok faydayı derinlikli olarak elde etme fırsatı sağlar. Genel olarak gönüllü faaliyetlere katılmanın faydaları şu şekildedir:

  • Bedensel, ruhsal ve zihinsel iyilik kazandırır.
  • Gönüllülük bağı oluşturur.
  • Sosyal çevreyi geliştirir.
  • Kişiye farkındalık kazandırır.
  • Kişisel gelişimi olumlu yönde etkiler.
  • Sorunlarla başa çıkma kabiliyetini artırır.

YGA ise gönüllülük faaliyetlerinin bu önemli faydalarının yanı sıra düzenlediği programlara katılan gönüllüleri YGA Hayal Ortağı topluluğu ile buluşturur. YGA Hayal Ortakları topluluğu; bilim insanlarından sanatçılara, akademisyenlerden üst düzey yöneticilere kadar oldukça geniş ve nitelikli bir kitleden oluşur.


Üniversitede Gönüllülük Faaliyetlerine Nasıl Katılabilirsiniz?

Üniversitede gönüllü olmak, bireysel olarak kendimizi geliştirmenin ve topluma katkı sağlamanın kıymetli bir yoludur. Gençlik çağlarının başladığı ve artık yetişkin bir bireye dönüştüğümüz bu dönem, sadece eğitim ve öğrenim fırsatlarıyla dolu değildir. Yeni bilgi ve becerilerin kazanmanın yanı sıra üniversite süreci, maddi ya da manevi herhangi bir karşılık beklemeksizin toplum yararına yapılan gönüllük çalışmaları için de ideal bir dönemdir.

Üniversitede gönüllü olmak için tercih edilebilecek birçok farklı yarım kuruluşu ve gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren kurum ya da dernek vardır. Bununla birlikte gönüllüğün topluma ve kısıtlı erişimi olanlara yönelik etkisi kadar bireysel gelişim üzerinde sağladığı katkı da üniversite sürecinde gönüllü faaliyetlerle katılırken değerlendirilmelidir.

YGA, Global Impact University Programı ile dünyadaki sorunların farkına varırken aynı zamanda kendimizi de eşit ölçüde geliştirme fırsatı sunar. Üç aşamadan oluşan bu programda, belli başlı kriterleri yerine getiren gönüllülerin bir sonraki aşamaya geçmesi sağlanır.

Gönüllülük İçin Üniversite Dışında Fırsatlar

Üniversitede gönüllü olmak, bireysel gelişimi güçlendirirken yeni fırsatların da kapılarını aralar. Daha iyi sosyal ilişkiler kurmayı mümkün hale getirir. Bununla birlikte gönüllülük faaliyetleri, sadece üniversite yaşamı ile sınırlı değildir. Global Impact University Programı, gönüllüleri YGA topluluğu ve YGA tarafından hazırlanan fırsatlarla buluşturur.

YGA Alumni Topluluğu, tam olarak bu hedef kapsamında geliştirilmiş bir projedir. YGA mezunlarının ve YGA çatısı altında gönüllülük faaliyetlerinde bulunanların bir arada bulunduğu bir mecradır. Bu mecra, YGA topluluğuna mensup olanların, YGA tarafından geliştirilen yeni proje ve programları yakından takip ederek dahil olmalarını sağlar. Böylelikle YGA topluluğunun fertleri, en güncel projelerden, gelişmelerden haberdar olabilir.

YGA Gönüllüsü Olmak

YGA gönüllüsü olmak, donanımlı ve vicdanlı olarak imkanları kısıtlı olan kesimlere destek olmayı gerektirir. YGA gönüllüleri, eğitime erişimi olmayan çocukları teknoloji ve bilimle buluşturur. Dezavantajlı gruplara çeşitli konularda destek olmak amacıyla farklı projelerde yer alır. YGA topluluğunun bir parçası olur ve topluma ya da dünyadaki güncel sorunlara katkıda bulunarak kişisel gelişimini güçlendirir. Eğitim, sosyal yardım, çevre, sağlık, bilim ve kültür-sanat gibi projelerde yer alan YGA gönüllüleri, sadece başkalarına yardım etmez. Aynı zamanda kendilerini de geliştirir ve toplumsal yapıya katkı sağlar.