6 min read

İlk Adım Sürdürülebilirlik: Bi de Buradan Bak 👀

İlk Adım Sürdürülebilirlik: Bi de Buradan Bak 👀

Sürdürülebilirlik sözlük tanımı olarak doğal kaynakların devamlı kılınması anlamına gelir. Bu kaçınılmaz gerçeğin yanında Young Guru Academy (YGA) 🕊️ olarak Sürdürülebilir Bakış Açısı’nın dünyanın sürerliliğini kalıcı hale getireceğine inanıyoruz.

Bu amaç doğrultusunda farklı bakış açılarını sizin için derledik. Dünya yolculuğu bir seyirse umarım seyrinize kalıcı etkiler bırakabiliriz. İyi seyirler!

  1. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 17 tane olarak belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 🎯, 2030 yılına kadar çözümü hedeflenen amaçları içeriyor.

Belirlenen 17 amaç dünyanın karşı karşıya kaldığı ana sorunları içeriyor ve bunlar sırasıyla;

1. Yoksulluğa Son

2. Açlığa Son

3. Sağlık ve Kaliteli Yaşam

4. Nitelikli Eğitim

5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

6. Temiz Su ve Sanitasyon

7. Erişilebilir ve Temiz Enerji

8. İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

9. Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

10. Eşitsizliklerin Azaltılması

11. Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

12. Sorumlu Üretim ve Tüketim

13. İklim Eylemi

14. Sudaki Yaşam

15. Karasal Yaşam

16. Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar

17. Amaçlar için Ortaklıklar

Bu hedefleri kendilerine dert edinen insanların çalışmalarına geçmeden önce çok önemli 2 kavrama değinmek istiyoruz.

  1. Upcycle-Recycle

Günümüzde recycle yani geri dönüşüm kavramına hemen hemen hepimiz aşinayız. Sürdürülebilirliğin günden güne önem taşıyor olmasıyla geri dönüşüm de hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Bu bölümde recycle terimini size hatırlatırken, upcycle terimi ile sizi tanıştırmak istiyoruz.

2.1 Recycle

Peki recycle ♻️ ne demek? Akla gelen ilk tanımı ile atık materyallerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi olmasının yanında biz bu terimi yararlı bakış açılarının tekrar tekrar kullanılabilmesi  olarak da kullanıyoruz.

2.2 Upcycle

Peki upcycle ne demek? Upcycle, artık kullanılmaya müsait olmayan ürünlerin dönüştürülerek tekrar kullanılması anlamına geliyor. Özellikle tekstil sektöründe sıklıkla karşılaştığımız bu kavram kıyafetlerde geri dönüşümü olmayan kısımlar için de fayda sağlıyor. Etekler atkıya, şortlar büstiyere dönüştürülebiliyor. Böylece günümüzde teknolojinin de alan açtığı tüketim çılgınlığına kullanılmayan kıyafetlerin dönüştürülmesiyle katkı sağlamak mümkün oluyor. Yaratıcılığın, tekrar kullanımın ve tasarrufun birleşmesi ise Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bambaşka bir bakış açısı getiriyor.

3) UMUT YOLU

Dünyadaki sürdürülemezliğin ne boyutta olduğunu rakamlarla birçok farklı kaynaktan öğrenebiliriz. Ama biliyoruz ki yeni gelişmeler yepyeni umutları da beraberinde getirir. Biz bu bölümde sizi her şeye rağmen umutla aksiyon alabilmiş insanlarla yolculuğa çıkarmak istiyoruz. 🧡

3.1 True Cost

Şu an dur! Hayatını üzerine inşa ettiğin şeyleri ne pahasına yaptığını bir düşünmeni istiyoruz. Suyu kirletmek pahasına mı? Toprağı mı? Havayı mı? Yoksa alın teri pahasına mı? Ya da eğitime kavuşamama… Bu satırları yazarken biz de sizin gibi umutsuzluğa kapıldık. Ama umut hep var. True Cost, herkesin kendi hayatını Hızlı Moda sektörü üzerinden sorgulamasına sebep oluyor. Sürdürülebilirliğin bazen bir çocuğun eğitimi olduğuna bazen insani yaşam şartları olduğuna bazen mutluluk bazen ise kaynaklar anlamında devamlılık olduğuna işaret ediyor.📽️🎞️ (Sevindirici gelişme! 🙌 Belgesel çekildikten sonra gerekli yerler aksiyon aldı ve şartlar daha iyiye gidiyor.)



3.2 Tony’s Chocolonely

Sürdürülebilirlik kelimesi sadece su veya besin kaynaklarının zorunluluğunu ifade eden bir kelime değildir. Bize göre sürdürebilmek kelimesi hayatın her alanını içine alan sihirli bir sözcüktür. Sürdürülebilir insan ve bunun arkasındaki zihin yapısı, bahsettiğimiz prensiplerin kalıcılığı demektir. Peki, dünyadaki en masum şeylerden birisi sizce nedir? Evet, çikolata 🍫 dediğinizi duyar gibiyim. TONY’S CHOCOLONELY bu masumluğun arkasında pek de yeni olmayan - Atlantik Ticaret Sistemi- bir sorunun modern haline çözüm arayışı ile yoluna devam ediyor. Ne demek istediğimiz aslında isminde saklı ;). Modern kölelik, ucuz iş gücü gibi sürdürülemezlerle mücadele amacıyla kullandığı kakao çekirdeklerinin sahibi olan çiftçilere emeğinin karşılığı vermek üzerine bir iş modeli geliştirdi. Unutulmamalıdır ki, sosyal adalet bir seçenek değil zorunluluktur !

3.3 OKJA

İnsanın diğer canlılarla kurduğu bağın her anlamda sürdürülebilir kalmasına etkisini anlatan bu film bakış açınızı değiştirecek

Dipnot: Evet, biz ağladık 😢

OKJA çok uluslu büyük bir şirket tarafından laboratuvarda üretilen bir süper domuz 🐷 ve ana karakterin 🧑‍🦰 de en yakın arkadaşı. Film boyunca ana karakterin OKJA’ya tekrar kavuşmak için yaşadıklarını… (sonrası spoiler’a girer Netflix’te içeriğe erişebilirsiniz:))

3.4 Yolk Solar Cow

YOLK Solar Cow sürdürülebilirliği konu alan ve hem çocukların okula gitmelerini hem de enerji ihtiyacını karşılayan bir proje.

Peki nasıl gerçekleşiyor bu?

Özellikle gelişmekte olan ülkelerin kırsal bölgelerinde yaşayan aileler eğitimden tutun da enerji ihtiyacına kadar birçok problemle karşılaşıyorlar. Enerji ihtiyacını karşılamak için ise birçok aile çocuklarını okuldan alıp çalışmaya göndermek durumunda kalıyor. Enerjiyi ise çoğunlukla aydınlatma ve şarj için kullanıyorlar.

YOLK ise bu problemlere bir çözüm üretiyor. YOLK Solar Cow Projesi okullara inek 🐮 şeklinde, güneş 🌞 enerjisinin bataryalar yardımıyla depo edildiği bir düzenek kurmayı hedefliyor. Sabah bataryalarını inek şeklindeki düzeneğe yerleştiren öğrenciler gün içinde güneş enerjisiyle bataryalar dolarken eğitimlerine devam edebiliyorlar. Gün sonunda ise bu bataryaları evlerine götürüyorlar. Önceden evlerinden birkaç saat uzaklıktaki şarj istasyonlarına giderek enerji ihtiyaçlarını karşılayan aileler bu proje ile evlerinde enerjiye sahip olabiliyorlar. Bataryalar 🔋 ise 6 saate kadar enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Birleşmiş Milletlerin Kalkınma Hedefleri de göz önüne alındığında hem çocuk işçi sayısının azalması hem de temiz enerjiye ulaşım yöntemiyle YOLK Solar Cow Projesi ilham verici.




3.5 KYBELE’S GARDEN

Bu satırları yazarken gururluyuz.🌟 Neden mi? Çünkü bu girişim sürdürülebilirliğin konu alındığı girişimlerin sayısı arttıkça etkisinin de artacağına inanan gençler tarafından kuruldu.

Kybele’s Garden da bu etkinin bir parçası. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden Açlığa Son, Sağlık ve Kaliteli Yaşam, Temiz Su ve Sanitasyon, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Sudaki Yaşam ve Karasal Yaşam olmak üzere toplam 7 hedefi konu alan bu girişime değinmeden edemedik.

Biyoponik tarım ile 💧üretirken tüketmeyen bir üretim 🌞çözümü sunan bu girişim yapmayı hedeflediği şeyleri günümüz teknolojisiyle de birleştiriyor. Alg biyoteknolojisini kullanarak tarım, gıda, doğal kozmetik sektörleri için iklim dostu, sürdürülebilir ürün ve çözümler geliştiriyor.




3.6  Stanford Doerr School of Sustainability

Umut Yolu’ndaki seyrimizi, iyinin sürdürülebilirliğinin en etkili yollarından birisi olan eğitim ile tamamlamak istiyoruz. Çözüm üretmek için dünya, iklim ve toplum açısından derin bir anlayış geliştirmek felsefesi ile yola çıkan Stanford Üniversitesi 🏫, Doerr Sürdürülebilirlik Okulu’nu hayata geçirdi. Bilinen eğitim modelinin aksine tamamen yeniden dizayn edilecek bölümler 🔖 hizmet verecek ve zaman içinde daha da çeşitlenecek.  Bu vizyonu daha detaylı incelemek için linke tıklayabiliirsin.

Kim bilir bu kıvılcım dünya genelinde bir değişimi ateşleyiverir. En önemlisi de, her bireyin kendi içindeki kıvılcımı💥 ateşe 🔥 çevirir!  



4) Small Step Big Impact

Kullanmadığınız zamanlarda şarj adaptörlerini prizden çıkararak dünyayı, her sonun yeni bir başlangıç olduğunu bilerek kendinizi kurtarabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, biz de bilmiyorduk. Ancak inandığımız bir şey var: Küçük adımlar🚶‍♀️, büyük değişimleri ✨🌎ateşleyen kıvılcımı yaratırlar.

Sürdürülebilirlik dediğimiz kavram aslında bir hayat tarzıdır. Plastik poşet almak yerine yanınıza bez çantanızı götürdüğünüzde, batan güneşin yeni değişimlerle doğacağına  inandığımızda veya… Evet, bunun bir sonu yok herkesin hayatındaki sürdürülebilir değişkenler farklı. Unutma, bu daha iyiye giden bir değişim hareketi! Hiç farkında olmadan yaptığımız küçük küçük değişikler önce bizim sonra geriye kalan canlı yaşamının nefesi olabilir.🧚🧠

O zamaaaaan gelsin günün sözü :))

““Bir şeyler değiştirmek isteyen insan önce kendinden başlamalıdır.”

der Socrates Abi

















·